Δερματολογικός βαθύς καθαρισμός

20 May 2022

Πρόκειται για μία από τις πιο κλασικές θεραπείες ιατρικής αισθητικής, η οποία είναι απαραίτητη και σημαντική για το δέρμα μας. Τα άτομα, που επιλέγουν να κάνουν τακτικούς ιατρικούς καθαρισμούς, επιτυγχάνουν να έχουν ένα καθαρό, υγιές και λαμπερό δέρμα. Aυτό συμβαίνει, διότι ο βαθύς καθαρισμός έχει την δυνατότητα, να αποσυμφορίζει το δέρμα από το περιττό σμήγμα, να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και να ενυδατώνει σωστά και εξατομικευμένα την επιδερμίδα.

Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής, ανώδυνη και ενδείκνυται, για όλους τους τύπους δέρματος, ιδιαίτερα για τα μεικτά, λιπαρά και ακνεΐκά δέρματα. Η περίσσεια σμίγματος μπορεί να καταπολεμηθεί όπου χρειάζεται (π.χ. σε κέχρια ή ακόμα και σε κλειστούς φαγέσωρες) μέσω διάνοιξης τοπικά με την χρήση βελονών ή τρικομεντόν.

Είναι πολύ σημαντικό, να τηρηθούν όλα τα βήματα του καθαρισμού από την αρχή έως και το τέλος με ασφάλεια, με συνθήκες υγιεινής και τον σωστό χειρισμό. Επίσης, στις περιπτώσεις ακμής, όπου υπάρχει η τάση από τον ασθενή του self manipulation, δηλαδή το κλασικό φαινόμενο ‘’τα πειράζω μόνος μου’’, είναι μεγάλης σημασίας αντί να συμβεί αυτό, να πραγματοποιηθεί η επιθυμητή διάνοιξη μέσω ενός έμπειρου χειριστή ώστε να αποφευχθούν σημάδια ή και επέκταση των βλαβών. Το πρωτόκολλο του ιατρείου μας έχει συγκεκριμένα βήματα για το dermatological facial τα οποία πάντα προσαρμόζονται στο κάθε ένα μοναδικό δέρμα.

Ξεκινώντας με ντεμακιγιάζ προσώπου επιλέγοντας το σωστό καθαριστικό γαλάκτωμα ανάλογα με τον τύπο δέρματος αλλά και τις ανάγκες του θεραπευόμενου εφαρμόζεται στη συνέχεια η κατάλληλη lotion για ενυδάτωση και εξισορρόπηση του Ph.

Ακολούθως, εφόσον έχουμε ένα καθαρό δέρμα προχωράμε στην απολέπιση του προσώπου με κάποιο απολεπιστικό προϊόν scrub, gommage ή ακόμα και άλλα που περιέχουν οξέα φρούτων για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και των ρύπων από αυτό. Ύστερα από αυτήν την προετοιμασία το δέρμα είναι πλέον έτοιμο να δεχθεί την δράση της συσκευής ατμού όζοντος. Μια διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας όπως επίσης μαλακώνει η κεράτινη στοιβάδα, με επακόλουθο να ”δράσει” μετέπειτα επικουρικά στην εξαγωγή σμίγματος και στην αντιμετώπιση άλλων δερματικών βλαβών. Είναι εξίσου σημαντικό στη συνέχεια να δοθεί έμφαση στο κομμάτι της αντισηψίας, για  αυτό και εφαρμόζεται η συσκευής υψίσυχνων σε όλη την επιφάνεια. Πρόκειται για υάλινα ηλεκτρόδια υψηλής συχνότητας (τύπου tesla), που περιέχουν ευγενή αερία, όπου κατα την επαφή τους με το δέρμα ιονίζουν το οξυγόνο της περιοχής μετατρέποντας το σε όζον. Με την χρήση αυτών, όχι μόνο προσφέρεται αντιβακτηριδιακή προστασία για αποφυγή πιθανών μολύνσεων, αλλά έχουν και την ιδιότητα να κλείνουν τους ανοιχτούς πόρους, να καταπραΰνουν την επιδερμίδα, να επαναφέρουν το PΗ και την αιματική κυκλοφορία. Έπειτα, εφαρμόζεται μια ειδική κρέμα με καμφορά, η οποία έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τη λιπαρότητα, να καταπραΰνει και να προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς. Στο επόμενο βήμα εφάρμοζεται μια μάσκα προσώπου για 15-20 λεπτά, που επιλέγεται σύμφωνα με τις ανάγκες δέρματος του θεραπευόμενου και σε μερικές περιπτώσεις δρα σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία με ειδική μάσκα Led προσώπου και λαιμού όταν κρίνεται απαραίτητο. Αυτή η φωτοδυναμική θεραπεία έχει ανάλογα με το εκάστοτε πρωτόκολλο καταπραΰντική, αντιγηραντική ή αντιβακτηριδιακή δράση. Τέλος, κλείνουμε την θεραπεία με μία κρέμα βαθιάς ενυδάτωσης και απαραίτητα με την κρέμα αντιλιακής προστασίας.

Μετά από την θεραπεία του βαθύ ιατρικού καθαρισμού, θα δοθεί στον θεραπευόμενο ενδελεχής ενημέρωση σχετικά με το τι θα πρέπει να αποφευχθεί για τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Ο χρόνος αποθεραπείας είναι από μηδενικός έως σύντομος καθώς μπορεί το άτομο να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Είναι σημαντικό το δέρμα μας να φροντίζεται με μια τέτοια ασφαλή μέθοδο από έμπειρο ιατρικό προσωπικό καθώς το βοηθάμε να ”αναπνεύσει” από όλα αυτά με τα οποία έρχεται αντίμετωπο καθημερινά  όπως καυσαέριο, ρύπους, οξειδωτικό στρες καθώς επίσης δρά και ως ένας ”καλύτερος αγωγός” σε όποιο προϊόν ή θεραπεία δεχθεί στην συνέχεια. Αποτελεί δηλαδή τη βάση για ένα υγιές δέρμα και ένα αναφαίρετο συστατικό μιας σωστής skin routine.

Each skin is unique. Together, we will discover the beauty of your own skin addressing its own, unique needs

ELISAVET TSIABALI
Dermatologist - Venereologist

Πρόσφατα Άρθρα

Το κορεάτικο μυστικό ομορφιάς για την επιδερμίδα του προσώπου

Υπάρχει ασφαλές μαύρισμα στον ήλιο;

Συζήτηση με τον κ. Κεφαλογιάννη για την αναδόμηση του λαιμού και τις ιδιαίτερες θεραπείες του.

Get the latest updates
about our Services