Υπάρχει ασφαλές μαύρισμα στον ήλιο;

04 Μαρτίου 2024

Η δημοσιογράφος Νανά Ηλιοπούλου και η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ελισάβετ Τσιαμπαλή, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το υγιές μαύρισμα την περίοδο του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι βρίσκεται εδώ και εκτός από τον ήλιο ένας άλλος λόγος που το αγαπάμε είναι το μαύρισμα. Ωστόσο το επίπεδο μαυρίσματος διαφέρει από δέρμα σε δέρμα και έτσι, κάποιοι μαυρίζουν πολύ και άλλοι λιγότερο.

Υπάρχουν μάλιστα και ενισχυτικά μαυρίσματος τα οποία προσδίδουν «πριν αρχίσουν οι ζέστες» ένα εξωτικό χρώμα στο δέρμας. Οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να δίνουν την απαραίτητη για τον οργανισμό βιταμίνη D, πολλές φορές όμως είναι και επιβλαβείς για τον οργανισμό.

Μπορούμε να μαυρίσουμε με ασφάλεια;

«Πιστεύω πως μπορούμε να μαυρίσουμε με ασφάλεια αλλά θέλει περισσότερο χρόνο, θέλουμε όλοι να βγούμε τον Ιούλιο και να είμαστε ήδη μαυρισμένοι. Αλλά πρέπει να προσέχουμε. Στον ήλιο έχω βγει από τον Μάιο αλλά χρησιμοποιώ υψηλό δείκτη προστασίας πια, γιατί δεν αντέχεται ο ήλιος πια, ούτε οι επιπλώσεις που θα έχουμε στο δέρμα μας», ανέφερε η δημοσιογράφος Νανά Ηλιοπούλου.

Συμφωνούν οι ειδικοί;

«Μπορούμε να μαυρίσουμε και με αντηλιακό. Είναι μύθος ότι δε μαυρίζουμε με το αντηλιακό. Ο ήλιος είναι ζωογόνος αλλά να τον απολαμβάνουμε με την προστασία του αντηλιακού μας, και να μην καιγόμαστε. Να παίρνουμε το ωραίο χρώμα της υγείας, χωρίς να περνάμε τη φάση του εγκαύματος. Παίρνουμε βιταμίνη D ακόμα και με αντηλιακό με 50 δείκτη προστασίας. Πρέπει όμως να διαλέγουμε και τις σωστές υφές του αντηλιακού ανάλογα με το δέρμα. Για παράδειγμα τα πιο σκούρα δέρματα επίσης είναι λάθος να πιστεύουμε ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό 20. Ειδικά την πρώτη φορά που θα εκτεθούμε στον ήλιο να υπάρχει ένας δείκτης προστασίας τύπου 50. Το αντηλιακό πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε 2-3 ώρες και ειδικά στα παιδάκια ή κάποιος που κάνει συχνά μπάνιο ή ιδρώνει», τόνισε αρχικά η κ. Τσιαμπαλή.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει όλο το σώμα να είναι στη σκιά ή όσο δυνατόν μπορούμε. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι κατάλληλα γιατί και ο ήλιος μπαίνει από το πλάι. Τα μαγιό των surfers προστατεύουν από τον ήλιο. Δεν καθόμαστε στον ήλιο χωρίς τη χρήση αντηλιακού. Δεν ξεχνάμε να προστατεύσουμε περιοχές όπως τα χείλη, ο λαιμός ή τα αυτιά. Θέλει αντηλιακό και κάτω από το μαγιό».

«Το καπέλο είναι απαραίτητο γενικά, προστατεύει και μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο με άνεση. Κάποιοι θεωρούν ότι το να κάνουν πρώτα κάποια solarium ότι θα είναι πιο ομαλή η μετάβαση στην ηλιακή ακτινοβολία. Δεν ισχύει αυτό», επεσήμανε η κ. Τσιαμπαλή.

Κάθε δέρμα είναι ξεχωριστό. Μαζί, θα ανακαλύψουμε την ομορφιά του δικού σας δέρματος καλύπτοντας τις δικές του, ξεχωριστές ανάγκες.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΣΙΑΜΠΑΛΗ
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Πρόσφατα Άρθρα

Το κορεάτικο μυστικό ομορφιάς για την επιδερμίδα του προσώπου

Συζήτηση με τον κ. Κεφαλογιάννη για την αναδόμηση του λαιμού και τις ιδιαίτερες θεραπείες του.

Aesthetic Dermatology – a passionate dermatologist‘s point of view

Λάβετε τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά τις Υπηρεσίες μας